Szemhéjduzzanat: Mi az oka és mit tehetünk ellene? | Best Lashes ®

Szemhéjduzzanat: Mi az oka és mit tehetünk ellene? | Best Lashes ®

A szemhéjduzzanat okai: allergia vagy irritáció váltja ki?

Akár kezdő, akár gyakorlott szempilla stylistként sajnos elkerülhetetlen, hogy vendégünk szervezete rosszul reagál az építés során használt anyagokra. Bizonyos kozmetikai anyagok irritációt, allergiát válthatnak ki, amelyeknek következménye többek között a szemhéjduzzanat kialakulása. Cikkünkből kiderül, mi lehet a kiváltó ok, illetve hogyan segíthetünk vendégünkön.

A szemhéjduzzanat okai

Azok a vendégek, akik már valamilyen allergiától szenvednek, nagyobb eséllyel reagálnak érzékenyen a szempillaépítés során használt anyagokra is. Az allergia akár már az első építés során is felbukkanhat, de előfordul, hogy több év műszempilla viselés után jelenik meg és több napig is eltarthat, mire enyhülést észlelünk. Szempilla építés során a ragasztóban található összetevők, a latex, a formaldehid, a cianoakrilát stb. okozhatnak allergiát. Az allergiás tünetek a szett eltávolításával elmúlhatnak, viszont ezután nagyon fontos, hogy vendéged felkeressen egy szemorvost. 

Tudtad, hogy a Best Lashes Professional szempilla ragasztóinak gyártásakor kifejezetten ügyelünk arra, hogy hipoallergén és bőrbarát alapanyagokat használjunk, amelyek nem vagy csak nagyon ritka esetben okozhatnak irritációt, allergiás tüneteket? A szempilla ragasztóink emellett formaldehid- és latexmentesek is.

Az irritációs tünetek enyhébbek mint az allergia tünetei és általában pár órán belül elmúlhatnak. 

Az irritáció legfőbb kiváltó okai lehetnek ha:

  • Az építéskor felhelyezett szemalátét túl közel kerül az alsó szemhéjhoz.
  • A vendég szeme résnyire nyitva van, ezáltal a ragasztó gőze marhatja a szaruhártyát. 
  • Primer vagy sampon kerül a szembe.
  • A csipesszel véletlenül hozzáérünk a vendég szeméhez.
  • Rossz minőségű termékeket használunk.
  • Nem megfelelőek körülöttünk a higiéniai körülmények.

Ezeket a pontokat is szem előtt tartva alkottuk meg a Best Lashes Professional termékeket, amelyek kiváló minőségű, hipoallergén és bőrbarát anyagokból készülnek, így csökkentve az irritáció lehetőségét. Természetesen az irritáció lehetőségét semmi sem zárja ki teljes mértékben, ezért építés közben mindig figyelj a jelekre, esetleges tünetekre. 

Alsó és felső szemhélyduzzanat

Szemhéjunk a szem felszínét és a szemgolyót védi a külső hatásoktól, károsodástól. Gyulladása egy tünet, amely vagy a szemhéj széleit vagy egészét is érinthetik. A szemhéjgyulladás nem feltétlenül kapcsolódik szembetegséghez, előfordul, hogy bőrbetegség, fertőzés következménye. Abban az esetben ha a szemduzzanat az alsó szemhéjon jelenik meg, az általában a helytelenül kiválasztott kozmetikum, sérülés vagy rossz életmód eredménye.

A bedagadt szem az allergia és irritáció jele is lehet, hiszen mindkét reakciónak hasonló tünetei vannak, amelyek a kötőhártyán és a szemhéjon is megjelenhetnek:

  • Duzzadt, vörös szem
  • Égő, viszkető érzés
  • Könnyezés

Bedagadt szemhéj kezelése*

  1. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a duzzadt szemhéj kiváltó okát, és a kozmetikai szer alkalmazását feltétlenül hagyjuk abba! Ha vendégünk bármilyen negatív tünetet tapasztal, távolítsuk el a szempillákat, és tanácsoljuk neki a szakorvos felkeresését, aki a további kezelést javasolhat.

  2. A feldagadt szemeket nyugtathatjuk hűtéssel.

  3. Hívd fel vendéged figyelmét a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására. Ha testünk megfelelően hidratált, akkor kicsi a vízvisszatartás esélye, amely a szemhéjak és más testrészek feldagadását okozza, valamint segít kimosni a méreganyagokat is a szervezetből. 

  4. Fontos, hogy vendéged védje a szemeit az UV sugárzástól és az erős fénytől napszemüveggel, ezzel is csökkentve az irritációt.

(A fentiekben leírtak csupán a Best Lashes Professional márka javaslatai, amelyek nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt, ezért bármilyen tünet esetén javasolt szemész szakorvos felkeresése.) 

Mit tehetsz műszempilla allergia esetén?

Szempilla stylisként megelőzheted az allergiás reakciókat azzal, ha előzetesen kikérdezed vendégedet, esetleg bőrpróbát végzel. 

Amikor a baj már megtörtént, akkor fontos, hogy vendégedet először megnyugtasd. Ha allergiás a ragasztóra, vagy egyéb más felhasznált anyagokra, akkor sajnos le kell mondania az épített pillákról, ám a szempilla lifting remek megoldás lehet, ha vendéged ívelt, sötét szempillákra vágyik. Ez az eljárás is több hétig tartós lehet és a felhasznált anyagok nem okoznak irritációt.