Fontos a pihenés - Neked van énidőd?

Fontos a pihenés - Neked van énidőd?

Talán mindenki, aki saját vállalkozásba kezd, néha átesik a ló túloldalára. Mennyi pihenés elég? Mikortól túl sok, amit magadra vállalsz? Mennyit és meddig bír a szervezet énidő nélkül akár mentálisan, akár fizikailag?

A mi szakmánkban nagyon könnyű átesni arra a bizonyos túloldalra. Minél többet dolgozunk, annál többet keresünk… Hopp, és indul a mókuskerék, amiből igen nehéz lesz kiszállni. Sajnos minden szakmának megvannak a maga hátrányai. Nem elég, hogy rendellenes fejlógatással töltjük a napunk nagy részét, hogy ujjainkat illetve karunkat apró, de folyamatos és merev helyzetben tartjuk és mozgatjuk, hogy egész nap ülve terheljük gerincünket, hogy szemeink – a saséval vetekedve – keresik az apró szempilla szálakat, még sok-sok pszichés inger is ér minket.  Sokan nekünk panaszolják el mindennapi problémáikat, már-már pszichológusként is működünk. Sőt, nem árt információt is tárolni ezekből a beszélgetésekből, hogy a vendég érezze: figyeltünk is rá. 
„Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét.” – Dalai Láma
Mindemellett legyünk pontosak, precízek, szakmailag naprakészek, megértők, toleránsak, diszkrétek, figyelmesek... Legyünk mindig 24 órában elérhetők telefonon, de minimum online. Mindezt széles mosollyal, búgó cica hangon tegyük, ne idegbetegen, sakál módjára üvöltve. Elvégre hozzánk töltődni (is) járnak a vendégek. De hogyan is töltesz mást, ha te is le vagy merülve? Napi szinten is fontos, hogy megfelelő pihenőidőt tervezzünk be, és különböző módszerekkel biztosítsuk a feltöltődést, de évente legalább néhány alkalommal hosszabb szabadságot is érdemes betervezni. Menj el pihenni! Bárhova, ahol nem a munkád van fókuszban, ahol minden problémát, ami zavar, magad mögött hagyhatsz, ahol azt csinálhatsz, amit csak akarsz.  

Hány nap kell a teljes pihenéshez?

A jó pihenés szakértők szerint egy átlag embernek legalább 14 nap, de esetünkben több – 21 nap – ugyanis a szabadság előtt, illetve után jelentős túlmunkát végzünk, hogy utolérjük magunkat. Ez azért is fontos, mert egy túlhajszolt embernek 2-4 nap kell ahhoz, hogy a szervezete átálljon a pihenésre – és onnan indul a vakáció! De maradjunk a realitás talaján: már egy négy napos hosszúhétvégének is örülünk! A túlvállalások miatt sajnos kevés idő marad magunkra, ha viszont összehozunk egy kis énidőt, akkor az szóljon végre rólunk! Legyen szó pár óráról, pár napról vagy egy igazi 2-3 hetes nyaralásról: használd ki az időt!  

Te mikor pihentél utoljára úgy igazán?

„Hát, tulajdonképpen szabadságon vagyok… de megoldom”  vagy „Szabadságon vagyok, de hallgatlak…” Na, ez nem pihenés! Ne engedd, hogy a pihenésed alatt bármi megzavarjon! A szabadságot jó előre érdemes közölni! Nekünk is könnyebb úgy szervezni, illetve koordinálni a vendégek beírását. Ne vedd fel a telefonokat, ne reagálj az üzenetekre! Ne vigyél naptárt! Ne engedd, hogy visszarángassanak a valóságba! Azért mész pihenni, hogy elengedd kicsit a mindennapok problémáit, feltöltődj, majd újult energiával visszatérj. TIPP: Ha nincs céges telefonod, állítsd be a „ne zavarjanak” üzemmódot: a kedvencek (például a család, a barátok) elérnek, de rajtuk kívül senki más nem tud csörgetni. Értesítést természetesen kapsz a nem fogadott hívásokról, hogy amint hazaérsz, visszahívhass mindenkit. Csak azt csináld az énidőd alatt, amit szeretnél! Ezek a kis pihenőidők kellenek nekünk! Kell, hogy te is kipihent legyél, ahhoz, hogy jól funkcionálj testileg és mentálisan is. Nem kell belerokkanni, ne csak mindig dolgozz, hanem élj is! Szánj magadra időt!

Hasonló posztok