Az egészség az első: tippek a ragasztó káros hatásai ellen

Az egészség az első: tippek a ragasztó káros hatásai ellen

Szempilla stylistként talán előfordult már, hogy munka közben  kapart a torkod vagy irritálta a ragasztó gőze a szemed. Kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a saját és vendégeink egészségére, hiszen irritáció mellett allergiás reakció is kialakulhat, és ha megtörténik a baj, lehet, hogy búcsút kell mondanunk az álmunknak.  Most megmutatjuk, hogyan tudod a lehető legbiztonságosabb környezetet biztosítani a munkád során.Ha ezekekre odafigyelsz, azt a vendégeid is észreveszik majd, és nem csak ők, de az egészséged is megköszöni neked!

A szempilla ragasztók fő összetevője a cianoakrilát. A cianoakrilát egy akrilgyanta, amely a levegő nedvességtartalmában lévő hidroxidionok hatására nagyon gyorsan polimerizálódik. Ezek a kémiai úton kötődő láncok addig kötődnek tovább, ameddig csak bírnak, ezáltal egy nagyon erős és tartós kötést hoznak létre. A cianoakrilát erős kipárolgásával olyan gőz szabadul fel, amely ingerelheti a szemet, az orrot, a torkot és a tüdőt - egyes esetekben akár allergiás reakciót is kiválthatnak - így rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbb módon törekedjünk az egészségmegőrzésre a ragasztó használata mellett. Hogyan tudsz még inkább vigyázni a saját és vendéged egészségére? Mutatjuk!

 

Mindig használj maszkot!

 

A munkavédelmi szájmaszk használata elengedhetetlen, ugyanis a ragasztó egy kémiai anyagokból előállított termék, amelynek fő alkotóeleme a cianoakrilát. A megfelelő maszk kiválasztásánál ügyelj arra, hogy az orrodat és szádat is megfelelően védje, de emellett kényelmesen tudd végezni a munkád. A szelepes munkavédelmi maszk megvéd a nem kívánatos, szilárd részecskéjű anyagok ellen, ezért mindenképpen ajánljuk, hogy munkád során használj ilyet. Több stylist a maximális védelem érdekében, már fél-, vagy teljesálarcos gázmaszkkal védekezik a kipárolgó irritatív anyagok ellen. Nem elhanyagolható szempont, hogy míg a vendégeink pár hetente egyszer vannak kitéve ezeknek az anyagoknak, mi teljes napokat töltünk el ilyen körülmények között, így érthető, ha ezt a megoldást választod. A választásnál arra ügyelj, hogy lehetőleg könnyebb anyagból készült eszközt válassz, hiszen egész nap tartanod kell majd.

 

Biztosíts megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat!

 

A szempillaragasztó megfelelő működéséhez elengedhetetlen az ideális hőmérséklet és páratartalom biztosítása. A ragasztókon ezek az értékek fel vannak tüntetve, a hőmérsékletet kb. 18-23 °C- on a páratartalmat 30-60%-on érdemes tartani. Amennyiben olyan helyiségben végzed a munkád, ahol nyáron nagyon magas lehet a hőmérséklet mindenképp ajánlott klíma berendezés beszerelése, hiszen ezzel mindig az általad elvárt hőmérsékleten tudod tartani a helyiséget. Az ideális hőmérséklet természetesen plusz kényelmet jelent neked és a vendégednek is.

 

Hová helyezd a ragasztót építés közben?

 

Jelenleg többféle ragasztótartó megoldás is létezik, de vajon melyik lehet a legideálisabb? A ragasztótartó gyűrű nagyon praktikus, hiszen könnyen hozzáférhető, azonban korántsem veszélytelen, hiszen túl közel esik a stylist arcához is. A jade kő már egy biztonságosabb megoldás lehet, emellett nem melegszik fel, így lassítva a ragasztó kipárolgását. Mi személy szerint a cseppes ragasztótartót ajánljuk, aminek a praktikus kialakítása révén, egy-egy csepp tovább használható. PLUSZ TIPP: Ragaszd a ragasztótartót a palettára, így kényelmes helyen, de kellően távol lesz tőled és a vendégedtől is!

 

Használj Anti Allergy Gel-t!

 

Az Anti Allergy Gel egy szuper gél, amit nyitott állapotban, munka közben magad mellé helyezve frissíti a levegőt, megszűri a ragasztó gőzét és kipárolgását. Segít semlegesíteni a szagokat, csökkenti az irritáció és az allergia kialakulását. A már allergiás vendégeket nem védi meg az újabb reakcióktól, de a nem allergiás vendégeknél nagy hasznodra lehet! Plusz pozitívuma, hogy kellemes, frissítő illatú.

Használj elszívó berendezést vagy szellőztess gyakran!

 

Léteznek már speciális beltéri elszívó berendezések, amelyek segíthetnek megszűrni a levegőt, ezáltal csökkentik a ragasztó gőz által a levegőbe jutott mérgező anyagok mennyiségét. Amennyiben nincs lehetőséged ilyen berendezés beszerezésére, abban az esetben szellőztess gyakran, viszont itt mindig vedd figyelembe, hogy a szellőztetéssel megváltozik a helyiség hőmérséklete és páratartalma, ami befolyásolhatja a ragasztód működését. A megfelelő védelem érdekében fontos, hogy két vendég között mindig szellőztess!

 

Mit ne tegyél?

 

A fent említett ragasztó gőz miatt soha ne hajolj túl közel a ragasztóhoz, hiszen ez még jobban növeli az irritáció kialakulásának esélyét. A folyékony ragasztó különböző anyagokkal - pl. bőrrel, gyapottal, gyapjúval - érintkezve exoterm reakcióba léphet, ezáltal helytelen használata égési sérüléseket okozhat. FONTOS, hogy műszempillát soha ne a szemhéjra, hanem a szempillákra ragasszuk, a ragasztó nem érintkezhet a bőrrel!

 

Ki lehet zárni az allergia lehetőségét?

 

Sajnos a piacon jelenleg nincs olyan, erős kötést lehetővé tevő ragasztó, amellyel 100%-ig kizárhatnánk az allergia lehetőségét. Léteznek hypoallergén termékek, azonban ezeknél is érdemes figyelembe venni, hogy ezek kevesebb ethyl-, de több egyéb cianoakrilát típust tartalmaznak, amik bár csökkenthetik az allergia kialakulásának az esélyét, de teljes védelmet nem biztosítanak. Továbbá az ilyen sensitive ragasztóknál tisztában kell lenni azzal, hogy nem feltétlenül tudják a megfelelő erősséget és tartósságot biztosítani.  Amennyiben saját magunknál vagy vendégünknél allergiára gyanakszunk, mindenképp érdemes felkeresni egy allergológust, aki meg tudja állapítani, hogy valóban a cianoakrilátra vagy egyéb összetevőre vagyunk allergiásak. A munkád és szalonod mellett, elengedhetetlen, hogy az egészségedbe is befektess! A hosszú távú karrier titka, hogy megőrizd a saját és vendégeid egészségét! a vendégeid is szuper elégedettek lesznek, ha látják, hogy nem csak szépségükre, de az egészségükre is ügyelsz!

Hasonló posztok