Ezek a műszempilla allergia egyértelmű tünetei

Ezek a műszempilla allergia egyértelmű tünetei

Viszket, fáj? Honnan tudhatod, hogy műszempilla allergia áll a háttérben?

 

Ha szempilla stylistként dolgozol és valaki életében először kopogtat az ajtódon azzal, hogy szempilla hosszabbítást szeretne, fontos tájékoztatni, milyen nem várt reakciókra számíthat. Ha kezelés közben vagy napokkal később jelzi, hogy ég, viszket a szeme, tudnod kell, hogy irritáció vagy műszempilla allergia áll-e a probléma hátterében. Ebben a blogbejegyzésben kifejtjük, hogy mik az alapvető különbségek.

 

Múló irritáció vagy műszempilla allergia?

 

Az irritációhoz kapcsolódó számos tünet ugyanolyan, mint az allergiás reakció. Irritáció általában akkor fordul elő, amikor a ragasztóból származó gőzök a szembe vagy az orrba jutnak, az alsó szempillákat elkülönítő ragasztós párna rosszul lett elhelyezve vagy a vendég nem veszi észre és résnyire nyitva tartja a szemét.

A szempilla ragasztók cianoakrilátot tartalmaznak, melynek gőze viszketést, vörös, duzzadt szemeket okozhat. Ha a bőrpír és a viszketés nem múlik el, vagy nem javul jelentősen 24 órán belül, akkor allergiás reakcióról van szó. Az irritáció és az allergia ugyanis abban különbözik egymástól, hogy utóbbi nem javul az idő múlásával, hanem ellenkezőleg, erősödnek a tünetek.

Azoknál a klienseknél, akiknél megnövekedett a könnytermelés vagy szezonálisan allergiától szenvednek, nagyobb eséllyel lephet fel irritáció. Továbbá azon hölgyek esetében, akik a kezelés alatt folyamatosan beszélnek, a szempárna minden egyes mondatnál elmozdulhat. Néha ez a mozgás annyira minimális, hogy a szempilla stylist szemszögéből nem is látszik. Ezért érdemes egyszer-kétszer megkérdezni a vendéget, hogy tapasztal-e kényelmetlen érzést a szemében.

 

Napokkal később is jelentkezhetnek a tünetek

 

Az allergia az immunrendszer túlérzékeny reakciója az allergénre. A test effajta jelzése számos mellékhatást okozhat. Az irritációhoz hasonló vörös, viszkető reakciók legtöbbször nem azonnal jelentkeznek. Olyan is előfordul, hogy több nap telik el, mire megjelennek az első allergiás tünetek. Ez egészen addig tart, amíg a ragasztó teljesen le nem válik. Ugyanis minél tovább van kitéve a szem az allergén, azaz a ragasztó bizonyos alkotóelemeinek közelségére, annál tovább súlyosbodhatnak a tünetek.

Szempilla szakértőként mindig biztosítsd a vendégedet arról, hogy ha kellemetlen számára a műszempilla viselése, akkor kérésre, soron kívül fogadod és leoldod azt. Fontos, hogy orvosi tanácsot sosem adhatsz stylistként az ügyfelednek, de erőteljesebb tünetek esetén - például duzzadt, véreres szemek, égető, csípő érzés - mindenképpen javasold, hogy forduljon orvoshoz.

Azoknál is kialakulhat allergia, akik hónapokig vagy évekig gond nélkül viseltek műszempillát. Sajnos ez nem visszafordítható folyamat, akinél egyszer jelentkeztek a tünetek, nagy valószínűséggel később is jelentkezni fognak. Számukra javasolható alternatíva a szempilla lifting, amely a saját pillákat teszi íveltebbé és optikailag hosszabbítja azokat.

Ha nagyon előrehaladottak a tünetek: erősen vizenyősek, ödémásak a szemek, szinte csukott a szemhéj és nem látszódnak a szemgolyók vagy már az arc más részei is kezdenek feldagadni, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, leoldóval nem szabad elkezdeni az oldást. Stylistként kérj fotót a vendégtől, mielőtt felkeres személyesen, ha komolyak a tünetek, akkor azonnal orvoshoz kell menni. Ezesetben küldd el a ragasztó összetevőit a vendégnek, ezzel is segítve az orvos munkáját. A címkén az INCI feliratot kell keresni vagy az összetevők (Ingredients) feliratot, általában 3-5 összetevő alkotja a ragasztókat. 

Hasonló posztok