Mi a különbség az allergia és az irritáció között?

Mi a különbség az allergia és az irritáció között?

Nem minden esetben könnyű felismerni, hogy allergia vagy irritáció okozza a vendég panaszait. 

 

Mi is az az allergiás reakció?

 

Az egész az immunrendszerünkkel kezdődik. Ha a szervezet úgy méri fel, hogy egy bizonyos dolog nem biztonságos vagy fenyegetést jelent ránk, akkor úgy harcol ellene, hogy antitesteket termel. Ezt tapasztalhatjuk allergiás reakcióként, és létrejöhet belégzés, emésztés vagy érintkezés által.  A szempillaépítés során általában a ragasztó gőzének belélegzése, áramlása a szaruhártyába, az orrba, a fülekbe vagy a szájon át okozhat allergiás reakciót. Azok a vendégek, akik egyébként is szenvednek különböző allergiáktól (például állatszőrre, ételre, vagy növényre allergiásak), általában nagyobb eséllyel lesznek allergiások a szempillaépítés során használt anyagok valamelyikére is. Ezért érdemes már az első konzultáció során kitérni erre a témára.  

 

Allergiás reakció szempillaépítésre

 

Szempillaépítésnél az allergia legnyilvánvalóbb jele, ha a vendég mindkét szemhéja elkezd feldagadni, a szem véreressé válik, és könnyezés, vagy égető, csípő érzés jelentkezik. Ha ezek a tünetek jelentkeznek a vendégednél, akkor a leoldás nem jó megoldás, hiszen az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Először orvoshoz kell fordulnia, és az ő tanácsai szerint kell eljárni. Ha a tünetek nem mindkét szemen jelentkeznek, vagy csak az alsó vagy csak a felső szemhéjon, akkor jó eséllyel nem allergiáról van szó. Ilyenkor irritáció, vagy fertőzés okozhatja a problémát. A bőrteszt fontos lépés, hiszen a komoly allergiás reakciót így időben felismerhetjük és kivédhetjük. Azonban az előzetes bőrteszt nem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen ilyenkor kisebb mennyiségű ragasztóval találkozik a vendég szervezete. Az is megtörténhet, hogy valaki évekig boldogan visel épített szempillákat, és a probléma csak idővel jelentkezik. A ragasztóval való ismételt találkozások felerősíthetik a szervezet reakcióját, és komoly tünetek alakulhatnak ki.  

 

Mi az irritáció?

 

Az irritáció reakció valamire, amire a szem érzékeny. Ezt okozhatja valamilyen kémiai anyag kipárolgása, vagy valami, például a szemalátét, ami érintkezik a szemmel. Tünetként pirosság, szúró érzés jelentkezik. Ha szeretnénk megelőzni az irritációt, fontos ügyelni arra, hogy a szemalátét minimum 2 mm-re legyen az alsó szemhéjtól, így biztosak lehetünk benne, hogy nem ér a szemhez. Fontos figyelni arra is, hogy a vendég szeme minden esetben csukva legyen.  Szintén jó megoldás, ha a szempillaragasztót minél távolabb helyezzük el a vendég szemétől, orrüregeitől, fülétől és szájától.  Alapvető fontosságú, hogy semmilyen termék - például szempillasampon vagy primer - ne kerüljön a vendég szemébe. Minden vendég érzékenyebb lehet, ha megfázás- vagy influenzagyanús, ha gyógyszert szed, vagy bármilyen egészségügyi problémája van. Ilyen esetben biztosíts neki eldobható szájmaszkot, szellőztess sűrűbben, tartsd minél távolabb tőle a ragasztót, és használj kézi ventilátort, hogy a kémiai anyagok gyorsabban távozzanak a levegőből.   

 

Mi az a kontakt-dermatitis?

 

Kontakt/irritált dermatitisnek azt nevezzük, ha valamilyen anyag közvetlenül a bőrrel érintkezik. Ezek kiütéseket, piros foltokat okozhatnak az érintett területen. Ezért érdemes minden, a bőrrel érintkező anyagot előzetesen teszttel kipróbálni.

 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt?

 

A maszk viselése mindenképpen jó megoldás, de vannak még bevethető trükkök! Az Anti Allergy Gel például frissíti a levegőt, és megszűri a ragasztó kipárolgását. Így minimalizálja az irritáció, allergia kialakulását, de fontos megjegyezni, hogy nem garantál a teljes védelmet, és már allergiás vendégnél nem is szünteti meg a panaszokat. Ha gyakorlott szempilla stylist vagy és gyorsan dolgozol, érdemes kipróbálni a minimális kipárolgással rendelkező Pure Power szempillaragasztónkat is. Új kedvencünk, a The Glue Bonder is a segítségedre lehet az irritáció megelőzésében, hiszen a kötési folyamat meggyorsításával csökkenthető az az idő, amíg a ragasztó száradás közben irritálhatja a szemet. Ha a vendég szemét könnyen irritálja az alátét, akkor a japán lélegző tapasz lehet a megoldás, hiszen extrán puha, és könnyen eltávolíthatjuk a szem alatti érzékeny bőrről is.

Hasonló posztok