Szalonnyitás: mire van szükséged?

Szalonnyitás: mire van szükséged?

A szempillaépítő tanfolyam elvégzése után - ha nem is azonnal, de idővel - a legtöbben saját szalont terveznek. A szalonnyitás nem egyszerű feladat, ezért összegyűjtöttük, mire van szükséged ahhoz, hogy egy jól működő, kényelmes helyiséget alakíthass ki, ahova öröm dolgozni menni, és ahová a vendégek is szívesen járnak.

 

A szalonnyitás első lépése: találd meg a tökéletes helyszínt!

 

A tökéletes lokáció és üzlethelyiség megtalálása az első feladat. Itt érdemes figyelembe venni, hogy tömegközlekedéssel is megközelíthető helyen legyen, de a parkolás se legyen megoldhatatlan feladat.  Döntés kérdése, hogy felújított helyet keresünk, vagy olyat, amit még - sok-sok munkával - a saját igényeinknek és stílusunknak megfelelően átalakíthatunk. Bármelyiket is választjuk, már itt érdemes gondolni arra, hogy a pillázáshoz állandó hőmérséklet és páratartalom szükséges, így jó, ha van légkondícionáló, vagy legalábbis túl nagy átalakítás nélkül beszerelhető. Korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk arról, hogy a szempillaépítés speciális körülményeinek megteremtéséhez milyen fajta klímaberendezés a legjobb.

 

Ne feledkezz meg a szabályokról

 

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a szalonnyitás folyamán számos szabályt be kell tartani, és be kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket. A szabályok változhatnak, ezért ennek akkor érdemes pontosan utánajárni, amikor belekezdünk a szalon tervezésébe. Az üzlethelyiség kialakításánál egyeztetni kell az építésügyi szakhatósággal, illetve a tevékenység megkezdése előtt szakvéleményt kell kérni az ÁNTSZ-től, melyben megállapítják, hogy a helyiség alkalmas-e az adott munkavégzésre. Ha veszélyes anyagokkal is dolgozunk, ezt be kell jelenteni az ÁNTSZ-nek és a hozzájuk tartozó biztonsági adatlapokat is be kell szerezni.  Nem kapcsolódik a legszorosabb értelemben a szalonhoz, de el kell döntenünk, hogy vállalkozásunkat egyéni vállalkozásként, vagy cégként (bt. vagy kft.) szeretnénk üzemeltetni, és az ehhez szükséges papírmunkát is el kell végezni. Mindenképpen ajánlott könyvelő segítségét kérni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az aktuális szabályozásnak mindenben megfelel a vállalkozásunk. A vállalkozás székhelyét és az üzletet cégtáblával kell ellátni. Nem szabad megfeledkezni olyan, kevésbé szakmai kellékekről sem, mint a tűzoltókészülék (amit a tűzoltóságnak kell felülvizsgálni), vagy a mentők, tűzoltóság és rendőrség telefonszámának kihelyezése.

 

A berendezés a következő lépés

 

A szalon berendezése gyerekjátéknak tűnhet a sok papírmunka elvégzése mellett. Itt már bevethetjük kreativitásunkat, szépérzékünket, de közben fontos szem előtt tartani a praktikus szempontokat is. Szempillaépítéshez szükségünk lesz egy kozmetikai ágyra, egy megfelelően kialakított székre, amin dolgozni fogunk, de a nyakpárna is épp ilyen fontos. A párna a vendégek kényelme mellett arra is szolgál, hogy kényelmesen végezhessük a munkánkat úgy, hogy minden szükséges eszköz a kezünk ügyében legyen. A megfelelő világítás szintén fontos kérdés, hiszen pillásként a kinti fényviszonyoktól függetlenül jól kell látnunk, hogy mit csinálunk, és megakadályozni azt, hogy romoljon a látásunk az esetlegesen nem megfelelő munkakörülmények miatt. A koncentrációt jobban segítik az erős, hideg fényű izzók: ezt a csomagoláson a gyártó feltünteti - nekünk az 5000-6500 K körüli tartomány a legpraktikusabb. Pillázásnál a ragasztó az egyik legkényesebb eszközünk. A nem megfelelő környezeti tényezők megnehezíthetik a vele való munkát, és veszíthet a tartósságából is. Egy hő- és páramérővel könnyen ellenőrizhetjük ezeket az értékeket, illetve nem árt, ha a használaton kívüli ragasztót az annak biztonságos tárolására kialakított konténerben tartjuk.

 

Apróságnak tűnhet, pedig fontos

 

Sokan azt gondolják, hogy bármilyen törölköző megteszi a szalonban. Pedig ha már költünk rá, akkor érdemes megfelelő nedvszívóképességgel rendelkező megoldást beszerezni, ami megkönnyíti majd a munkánkat. Az sem utolsó szempont, hogy minél tartósabb legyen, ami jól tűri majd a gyakori mosást. A vendégtakaró a kényelmet szolgálja, hiszen két óra fekvés alatt a legtöbb vendégnél eljön az a pont, amikor fázni kezd. Érdemes egyszerre 2-3 darab könnyű, mosható darabot beszerezni, hogy mindig fel tudjunk ajánlani tisztát a vendégeknek.

 

Az a bizonyos kezdőszett

 

Sokan nem is gondolnák, mennyi fontos lépés előzi meg a kezdőszett kiválasztását, de ha végre ennél a pontnál tartunk, az már a célegyenest mutatja a szalonnyitás procedúrájában. Ha a tanfolyam elvégzése után azonnal saját helyen kezdesz el dolgozni, mindenből újra lesz szükséged. Érdemes ilyenkor a kezdőknek összeállított készleteket keresni, melyekben minden szükséges anyag megtalálható, sőt, még egy kis kedvezményt is kapunk.  A csipeszek, ragasztó és szempillák mellett egy alapkészletben helyet kapnak:
  • tisztításhoz, előkészítéséhez használt anyagok: zsírtalanító (primer) folyadék, szemalátét és tapasz, ragasztó leoldó;
  • praktikus eszközök: applikációs pálca, szempillafésű, szempilla paletta, jádekő, ragasztótartó matrica, vendég konzultációs kártya és beleegyező nyilatkozat;
  • hasznos kiegészítők, például sminklemosó, szempillasampon (és a használatához szükséges ecset), szempilla fixáló folyadék, és időpontkártya.
 

A fotót köszönjük Udvari Leilának (Pastel Beautique).

Hasonló posztok